NÁŠ PŘÍBĚH

Jsme tři milovníci piva. Poctivého, živého piva. A máme rádi Brno.



Jak to všechno začalo

Na začátku byla žena, jak už to tak bývá. Černá, děvucha věrná. Ostrava, která svedla Toncka a Kubáka dohromady na první pivo do tehdy ještě fungujícího podniku U Doktora. Psal se rok 2009. Vzniklo přátelství silné jak Imperial Stout, které se ještě utvrdilo rokem 2012, stěhováním do Brna, seznámením s Peťou a společným poznáváním nových piv, která tehdy zažívala největší boom. APA, IPA, Ale, jeden z prvních tehdy Sumeček - U Toulavého kocoura pod Petrovem. Krásný časy. Ochutnali jsme vše, co se dalo a jelikož vše vypadalo poměrně snadně, tak jsme si řekli, proč to nezkusit taky.


Žít Brno

To si pamatuju úplně živě, seděli jsme nad Raptorem v Immigrant pub na Veveří a řekli si, že si prostě uvaříme pivo. Ale jak na to, když to nikdo z nás nedělal. Neponořili jsme se do pivovarnictví, ale začali o to víc pít, abychom našli ty pravé chmely pro naše pivo. Název byl jasný od začátku, protože v té době mezi námi kolovala hláška "Zavři čuňu, ty barane!" a ta drzost slova BARAN nás dostala. Chmely jsme nejvíce testovali v Ochutnávkové pivnici na Lidické a U Alberta pod Špilasem. Občas i v Piváriu u Zelené kočky.

Recept na BARAN APA

Dali jsme dohromady většinu vypitých piv a jako vítěz vzešly chmely Cascade a Simcoe. Někdy v té době (cca rok 2014) jsme se seznámili s Lukášem "Ogarem", který má perfektní pivotéku na Hrnčířské ulici. Ten nám sestavil základní recept na pivo a pak nezbývalo, než sehnat někoho, kdo by ty technické údaje převedl do tekuté podoby. Tak jsme se seznámili s Honzou Grmelou z pivovaru Lucky Bastard a první várka byla na podzim roku 2014 na světě. Tehdy jen asi 350 l, které putovaly především jako dárkové lahve pro naše známé, ale pár sudů se objevilo i ve výčepu Na Stojáka na Jakubáku, Pekandě a hlavně v Ochutnávkové, kde jsme zorganizovali křest první várky, která byla spojena s mistrovstvím v kámen, nůžky, papír. Akce vyšla skvěle, BARAN se vypil za jeden večer a tak jsme plánovali další várky

BARAN na prýglu

Další várka byla spojena s akcemi, kterých jsme od té doby zorganizovali už 5. První byla na Brněnské přehradě, pronajali jsme si parník, pozvali knížete pornofolku Záviše, o naše žaludky se postaral Borek a plavba mohla začít. Akce vydařená, ale nebýt fotek, tak si toho moc nepamatujeme… Pak se plavba konala ještě jednou v tom roce, tentokrát s kapelou PONK a nejčerstvějším naším počinem je BARAN V ŠALINĚ, což byla taky divočina.

Vlastní hospoda a plány do budoucna

Na podzim 2016 jsme převzali ochutnávkovou pivnici Dobré pivo v Uherském Hradišti a uzavřeli tak kompletně koloběh od vaření piva, přes prodej zákazníkovi. V plánu máme teď primárně dvě až tři nová piva a také vlastní pivovar. Je to běh na delší trať, ale baví nás to a pozitivní ohlasy na naše piva motivují k další činnosti. V létě se určitě potkáme na festivalech a akcích v Uherském Hradišti a také mimo něj, pozvánek a možností je dost.

Děkujeme za přízeň, dej bůh štěstí!