NAŠE PIVO

 

BARAN A.P.A.

AMERICAN PALE ALE

Cílem bylo vytvořit voňavé, celý večer pitelné pivo, které bude ideálním společníkem do jakékoli pivnice a kavárny.

Na chmelení jsme se proto rozhodli použít americké chmely, konkrétně Cascade a Simcoe, které v sobě navzájem snoubí krásnou, ovocitou chuť a zemité tělo. Jedním ze sladů je Plzeňský, a byl vybrán aby tak krásně doplnil chmel Simcoe v plné chuti tohoto piva. Po použití dry hoppingu je pivo voňavé, díky infuznímu vaření dostává lehké tělo a proto je zkrátka úplně pro všechny.

BARAN JEDENÁCT

SVĚTLÝ LEŽÁK

Nad jedenáctkou jsme si lámali hlavu. Udělat ji lehkou, čistě na uhašení žízně, nebo si pohrát a vymyslet něco důmyslnějšího? Pohráli jsme si.

Vybrali jsme tři druhy sladů, které tomuto pivu dodávají hutnější tělo, příjemné aroma a bohatou pěnu. U chmelů jsme si lehce dopomohli Amerikou, konkrétně chmelem Cascade, který máme moc rádi. Hořkost tomuto pivu dodává chmel Nugget, při polknutí pak ŽPČ, typická odrůda pro české ležáky.
 

 

BARAN SAISON

BELGICKÝ SAISON

Chtěli jsme se důstojně rozlouřit s létem a zahrádkovou sezónou. A povedlo se!

Rozhodli jsme se na konec zahrádkové sezony připravit chuťovku. Belgický saison – pivo bohaté chuti a hutnějšího charakteru. Je to náš první SINGLE HOP, použili jsme Amarillo – na hořkost, chuť i vůni. S hořkostí u země, chceme abyste si dali alespoň dva kousky. V číslech: 22 IBU. Slady v tomto konkrétním kousku jsou čtyři. Vůně i chuť kořenitá, výrazný je banán. Tělo piva středně plné.

BARAN I.P.A. 1.0

INDIA PALE ALE

U IPA jsme chtěli začít jednodušší, slabší verzí. Padla volba na 14,7° plato a akurátní hořkost.

Když zmiňujeme hořkost, použili jsme chmel Magnum s téměř 16% AA a v celkovém součtu jsme nashromáždili 66 IBU. Na tělu zapracoval pouze chmel Mosaic. Konečná vůně je způsobena opět Mosaicem a Equinoxem. Do dry hopu jsme nasypali 1,5 násobek chmele použitého na celý chmelovar. Takže vůně bylo dostatek.

Tělo u tohoto pivního stylu si žádá o hutnější chuť i barvu. Proto jsme sáhli po karamelovém sladu a Mnichovu.

Proč 1.0? Jelikož původní recept musel být změněn z důvodu nedostupnosti chmele. Takže se můžete těšit na verzi 2.0, která bude hořčí, světlejší a ještě voňavější!

A verze 2.0? Bude až bude, ale bude podle našich představ! Zkrátka si na všechny ingredience počkáme. Uděláme ji opět ve slabší verzi, tzn. že někde mezi 14-16° plato. Co to znamená dál? Že IBU dáme někde mezi 70-90 jednotek. A na co, že jsme to minule čekali ? Topaz! Ten už bude. Equinox také zachováme, ale další dva chmely necháme prozatím jako tajemství. Skladba sladů bude naprosto odlišná, ale chuťově bychom chtěli být podobni verzi 1.0. Ubereme karamelu, přidáme na tělu, základního nasypeme také o něco víc a ještě jeden přidáme. Uděláme z toho to pivo, co ho chceš k obědu a kousat ho.
 

 

BARAN DVANÁCT

SVĚTLÝ LEŽÁK

Bude to nálož. Nálož chuti, hořkosti.
Zkrátka ECHT pivo!


Pustíme se do více druhů sladů, nejméně 5 druhů. Budou to slady méně používané, hůře sehnatelné (některé se u nás zkrátka neprodukují). Něco podobného se dá říci i o chmelení. 12 bude prostě chuťovka! Rozhodně si nebudeme hrát na dámičky a IBU posuneme za hranici 40 IBU. Odkvasit to necháme kvasnicemi od soudruhů z NDR, tak doufáme, že někde neudělají chybu.

BARAN DESÍTKA

SVĚTLÉ VÝČEPNÍ


Přestože původní receptura se velmi osvědčila, pracujeme nyní na nové, čistě české desítce! Budou použity pouze české chmely a humnové slady. Tak, aby právě toto pivo bylo pro všechny, kteří chtějí kousek klasiky!
 

 

BARAN A.I.P.A.

American IPA


Jak již název napovídá, můžete se těšit na kombinaci dvou pivních stylů. EPM mezi 13 a 14. Chceme vytvořit pivo, které bude příjemně pitelné, s lehčím tělem, ale s náloží chmelů! Ale zase ne moc, přeplácaný piva nemusíme.

S chmelem to prý umíme (to není z našich hlav, ale z vašich ohlasů), takže se zde šetřit opravdu nebude. Vybírat budeme pečlivě, aby k sobě chmely šli chuťově a dosáhli jsme tak super zážitku. Zážitku, který si budete chtít zopakovat hned několikrát za večer.

 

CO BUDE DÁL?


Přikoupili jsme další 100 sudů, takže začneme trošku šlapat do produkce. Nejspíš za tím stojí i něco jiného, k čemu by nám bylo 150 sudů a tolik nových piv? Něco se chystá a bude to velké!

Na léto pak osvěžíme lehčí verzi 11 s přídavkem ovoce, tak aby když pudete na pivo, mohla vaše drahá polovička s váma. Pro mlsnější dobrá zpráva bude kyseláč! Já (Peci) su z Hradišťa, tak sem chtěl trnkový, ale neprošlo to, takže mám za úkol přes zimu vymyslet co sa bude sbírat (ze zahrádky né, to je škoda aj na buchty :P)

Budeme i trochu experimentovat, takže piva kvašená absolutně do sucha případně úletové zahraniční styly. Myslíme, že je na co se těšit!

Jo a taky se pomalu začnou naše piva objevovat v Praze, takže sledujte facebook, ať Vám nic neunikne!